submenu

GBS De Schakel maakt twee winnende ontwerpen voor Ezelsoor - 06/06/2018

Cactussen en monsters op je kaft

Begin september kunnen lagereschoolkinderen opnieuw hun boeken kaften met gratis papier dat werd ontworpen door leeftijdsgenootjes. De leerlingen van basisschool De Schakel vielen dit jaar flink in de prijzen bij de ontwerpwedstrijd.

Volgend schooljaar zullen de boeken van heel wat kinderen in Vlaams-Brabant omhuld zijn met kaftpapier met daarop een tekening van de leerlingen van het vierde en vijfde leerjaar van basisschool De Schakel. Iedereen was enthousiast over hun ontwerp. ‘De twee ontwerpen van het vierde en vijfde leerjaar vielen in de smaak van de kinderjury die bestond uit leerlingen van een school in Galmaarden’, vertelt Dirk Craps, stafmedewerker van GC de Moelie. ‘Ook in de laatste ronde van de wedstrijd, waarbij de vertegen- woordigers van de 21 gemeenten die in de provincie deelnemen aan Ezelsoor de inzendingen bekeken, sprongen de ontwerpen van De Schakel eruit. Normaal gezien wordt er per school maar één ontwerp gekozen, maar de Ezelsoor- organisatoren vonden de werkjes van het vierde en vijfde leerjaar van Linkebeek zo tof dat ze allebei in productie gaan.’

Groepswerk
De juffen van het vierde en vijfde leerjaar kozen er voor het tweede jaar op rij voor om de leerlingen in groepjes een tekening te laten maken. ‘Dat zorgt voor samenhorigheid’, legt juf Maryam van het vijfde leerjaar uit. ‘Want als de klas wint, kan iedereen apetrots zijn.’ Juf Ann van het vierde leerjaar beaamt dat. ‘Een ontwerp met de hele klas werkt veel beter. De ene leerling is al wat sterker in tekenen dan de andere. Door een gezamenlijk ontwerp te maken waarbij elke leerling een deel voor zijn rekening neemt, is het resultaat nog veel mooier.’ ‘Het is leuk dat we samen gewonnen hebben’, vindt Grégoire (11) van het vijfde leerjaar. ‘Ons kaftpapier is heel tof, al zeg ik het zelf.’ Het vijfde leerjaar vond zijn inspiratie in cactussen. Op hunontwerp prijken 22 verschillende cactus- soorten, waaronder een aantal heel bijzondere. Zo heeft die van Nicolas (10) strogeel haar, een boze blik en het opschrift Gevaarlijke cactus, niet aanraken. ‘Ik hoor van veel mensen dat de Amerikaanse president Donald Trump een slechterik is, dus tekende ik hem bij wijze van grap.’

Niet gommen
De vierde klas van basisschool De Schakel maakte een ontwerp met 22 verschillende gekke monstertjes. ‘Een tijdje geleden kwam tekenaar Frank Daenen op bezoek in de klas. Hij leerde ons monstertjes tekenen. We besloten om die ook op ons ontwerp te zetten. Elke leerling tekende één monstertje voor het klassikale ontwerp’, vertelt Lucie (9) van het vierde leerjaar. ‘Frank Daenen leerde ons dat je niet hoeft te beginnen gommen als je een foutje maakt’, vult Elise (9) aan. ‘Stond er per ongeluk een lijntje waar het eigenlijk niet moest, dan gebruikten we onze fantasie om er iets anders van te maken. Tof én spannend om zo te tekenen.’ Op de vraag welk kaftpapier de leerlingen van De Schakel zullen kiezen tijdens Ezelsoor, is het antwoord unaniem. ‘Dat van ons natuurlijk’, roepen Amandine (10) en Sasha (10) van het vierde in koor. ‘Maar zeker ook dat van de andere klas. En dan nog een paar andere die we mooi vinden. Alle boeken met een kaft in ons eigen ontwerp zou wat saai worden.’ Dit jaar laten Jurgen Walschot en Luc Janssens hun creativiteit de vrije loop op de bruine kaften’, vertelt Dirk Craps, stafmedewerker van de Moelie.

Kaften en workshops
Wie het kaften niet goed in de vingers heeft, vindt een blad met instructies op de kafttafels. Wie dat nog moeilijk vindt, kan de hulp inroepen van een van de vrijwilligers. De mensen van de bib zijn er om je boek of schrift te plastificeren. Tussen het kaften door kan je deelnemen aan een van de ateliers. ‘Er zijn workshops rond het pimpen van schoolmateriaal en ook eentje rond voeding en koken. Er is ook randanimatie. Wie geen boeken of schriften heeft om te kaften, is ook welkom. Tijdens Ezelsoor informeren we alle bezoekers over de activiteiten in ons gemeenschapscentrum, en ook over die van de lokale verenigingen’, geeft Dirk Craps mee.

Wie rond zijn boeken en schriften een kaft wil met ontwerpen van de teken- talenten van basisschool De Schakel kan op 5 of 7 september deelnemen aan Ezelsoor. ‘Elk kind krijgt vijf vellen papier. Wie een uniek ontwerp wil, kan ook een vel bruin papier rond zijn boek of schrift wikkelen, en er een tekening op laten maken door een van onze illustratoren.

Tekst: Tina Deneyer
Foto: Tine De Wilde
Uit: Sjoenke juni