submenu

Dina Vierendeel - 12/03/2019

Emoties verwerken via foto’s

Via beelden een moeilijke waarheid bespreekbaar maken. Dat doen de foto’s van Dina Vierendeel. ‘Ik zie fotografie als een soort creatieve therapie die je helpt om wat je verdrongen hebt te verwerken en met vernieuwde energie weer verder te gaan.’

De foto’s van Dina Vierendeel laten je niet onberoerd. Ze vertellen levensverhalen van levensechte mensen. Van mensen die zich een weg door het leven banen en onderweg hun ontspoorde ik opnieuw proberen te vinden.

Dina steekt niet onder stoelen of banken dat fotografie ook haar als tiener geholpen heeft om bepaalde emoties een plaats te geven. ‘Ik herinner me het magische moment waarop ik als tiener voor de eerste keer in een donkere kamer een beeld in het ontwikkelbad zag verschijnen. Het voelde alsof mijn hart een vreugdesprong maakte. Later is fotografie een nog diepere betekenis voor me gaan krijgen. Ik heb het dan over foto’s die ik als jonge vrouw zag en die me deden stilstaan bij mezelf. Zo was er die ene mooie zwart-witfoto van een naakt koppel waarvan een perfecte harmonie uitging. Het deed me nadenken over hoe puur liefde kan zijn. Later ben ik zelf gaan fotograferen en ontdekte ik dat ik via fotografie mijn emoties kon uiten. Ook emoties die te moeilijk waren om in woorden uit te drukken.’


De voorbije jaren heeft Dina zich bijgeschoold in Italië en een cursus over therapeutische fotografie gevolgd. ‘We kregen onder meer les van de Canadese psychologe Judy Weiser. Zij is een van de pioniers van therapeutische fotografie. De manier waarop zij fotografie als helende kracht inzet, heeft me er nog meer van overtuigd dat foto’s meer zijn dan mooie plaatjes om naar te kijken. Ze kunnen een uitlaatklep zijn, een manier om naar de werkelijkheid en jezelf te kijken en je opnieuw in verbinding met jezelf te voelen.’ Het zijn diepe gedachten die in de foto’s van Dina voelbaar zijn. Haar werken laten je dan ook niet koud. Ze roepen iets diepmenselijks op.

Wat haar in Linkebeek bracht? ‘Een tijdje geleden had ik hier met een vriendin afgesproken. Toen ik haar vertelde hoe ik levensverhalen van mensen in beeld breng, vertelde ze me over een jongetje met een sterk verhaal. Het werd het begin van een fotosessie met dat jongetje en meteen ook de aanleiding van mijn expo. Wat me opviel in Linkebeek, is het prachtige licht en de fijne sfeer die je hier vindt. Ik was van meet af aan verknocht aan deze plek en haar authentieke karakter.’ (ND)

Uit: Sjoenke maart 2019

Expo te bekijken van 1 tot 30 april in GC de Moelie. Openingsuren: 13.30 tot 22 uur (maandag), 9 tot 22 uur (dinsdag, donderdag, vrijdag), 9 tot 12.30 uur (woensdag), 16.30 tot 22 uur (zaterdag) en 9 tot 22 uur (zondag)

Bekijk ook

GC de Moelie - De Muur - Dina Vierendeel

01 apr tot 30 apr
gratis toegang
Via beelden een moeilijke waarheid bespreekbaar maken. Dat doen de foto’s van Dina Vierendeel, die vanaf 1 april aan De Muur te bezichtigen zijn.
01 apr