submenu

Appartementen in café aan station - 11/02/2020

Het Grand Café de la Gare aan het station van Linkebeek wordt omgevormd tot appartementen en een doktersruimte. Het is niet de eerste bekende horecazaak in de kleine faciliteitengemeente die een woonfunctie krijgt.

Momenteel zijn er werken aan de gang om het voormalige Grand Café de la Gare aan de treinhalte van Linkebeek herin te richten. De renovatiewerken betekenen meteen ook het einde van  de bekende horecazaak. Het pand, dat geen beschermd monument is, maar  wel opgenomen in de Vlaamse inventaris van onroerend erfgoed, dateert volgens het Agentschap Onroerend Erfgoed uit de tweede helft van de 19e eeuw.

‘Tot 1921 was het beneden het straatniveau gelegen hoekhuis eigendom van de familie Vandenbrugge. In die tijd was er aan het café een hof verbonden. Je kon er uitstekende boter, melk en witte kaas krijgen’, zo bleek uit onderzoek van Barbara Daveloose, die in 2010 een inventaris maakte van het bouwkundig erfgoed in de provincie Vlaams-Brabant. Volgens het Agentschap Onroerend Erfgoed bleven er enkele authentieke interieurelementen bewaard in de gelagzaal, zoals de houten wanden met omlopende houten zitbanken waarin de verwarming is verwerkt, de cementtegelvloer, de mooi bewaarde, zwarte schouw en de toegangsdeur met gezandstraald glas.

Aan de binnenzijde bleef het café van zowat 50 m2 doorheen de jaren goed bewaard. Wel kwam er aan de achterzijde een brasserie-restaurant met een aparte bar en een groot terras. De buitenkant onderging de nodige wijzigingen. Zo werd de witte gevel enkele keren overschilderd met een donkergrijze kleur als huidig resultaat.

De zwarte opschriften, leesbaar op de voor- en zijgevel van het pand, werden op hun beurt wit geschilderd. Enkele jaren geleden werden de opschriften zelfs van de gevel gehaald, toen de horecazaak omgevormd werd tot een Italiaans restaurant met de naam Mezza Luna. Die zaak was echter  geen lang leven beschoren.

In juni van dit jaar was het café voor het laatst te bezoeken tijdens een tentoonstelling van kunstenaar Bob De Groof, die in het café zijn atelier had. De bezoekers kregen toen de kans om eigenaar te worden van (een deel van) het interieur. Zo kon je bieden op onder meer tafels, stoelen, servies, glas en bestek. ‘Die dag is er veel verkocht. Ik denk dat ze het meeste zijn kwijtgeraakt’, zegt De Groof. ‘Voor mij was het mijn laatste dag daar. Zowat anderhalf jaar heb ik er mijn atelier gehad. Ik heb er ook gewoond. In juni ben ik moeten verhuizen omwille van de geplande werken. Aan de voorzijde komt er een dokter die er een slaaplabo gaat onderbrengen en ik heb vernomen dat hij het café min of meer in de authentieke stijl zal behouden. De achterkant wordt dan weer verbouwd tot enkele appartementen. Een café zal het nooit meer zijn.’

Enkele jaren geleden kreeg in Linkebeek ook het voormalige café-restaurant Au Petit Coq - Kokske in de volksmond - een woonfunctie. Er werd geen overnemer meer gevonden en het gebouw op de hoek van de Sint-Sebastiaanstraat en de Brouwerijstraat werd door een plaatselijke projectontwikkelaar omgevormd tot verschillende woongelegenheden.

Tekst: JS
Foto: JS
Uit: sjoenke februari 2020