submenu

Verenigingen krijgen geld uit coronanoodfonds - 17/11/2020

Welgeteld 40.651,13 euro heeft de gemeente ontvangen uit het coronanoodfonds van de Vlaamse Regering ter ondersteuning van de sectoren cultuur, jeugd en sport. De lokale overheden mogen vrij kiezen hoe ze het geld spenderen.

Het gemeentebestuur nam contact op met de verschillende verenigingen en organisaties om de noden in kaart te brengen. Sommige gaven eerlijk toe dat ze geen geld nodig hebben, terwijl andere met cijfers aantoonden dat de coronacrisis voor extra uitgaven en minder inkomsten heeft gezorgd. Uiteindelijk was het aan de gemeente om de evenwichtsoefening te maken. Een derde van het bedrag – 13.711 euro – gaat in de vorm van een subsidie naar bestaande verenigingen en initiatieven. De meeste verenigingen ontvangen een basisbedrag van 600 euro met daarbovenop nog een som per lid. De culturele verenigingen krijgen samen zowat 5.900 euro, de sportclubs net geen 4.000 euro. Voor de organisaties gericht op jeugd is er ruim 3.800 euro uitgetrokken.

Twee derde van het geld – 26.940 euro – is bedoeld voor het ondersteunen van nieuwe initiatieven en evenementen. Ook hier neemt cultuur met 19.210 euro de grootste hap uit het budget. Het lijstje van culturele evenementen oogt alvast veelbelovend met onder meer een wandelconcert bij inwoners, een festival zonder spraak, intieme muzikale openluchtconcerten, een dorpsbal en een jazzconcert. Voor de jeugd wordt er onder andere gedacht aan een strip- festival, terwijl er met Olinkpics en Cyclink twee sportieve evenementen met alvast een originele naam in de steigers staan. Het geld wordt wel  pas toegekend als de initiatieven ook effectief doorgaan.

 

Tekst: Jelle Schepers
Foto: © Jelle Schepers
Uit: sjoenke november 2020