submenu

nieuws

Fotoreeks Kleurrijk Linkebeek

25/11/2020
Als Linkebeek in de nationale pers opduikt, gaat het vaak over communautaire spanningen of niet-benoemde burgemeesters. Inwoonster Patricia Grobben wilde dat zwart-witbeeld graag weerleggen.

Verenigingen krijgen geld uit coronanoodfonds

17/11/2020
Welgeteld 40.651,13 euro heeft de gemeente ontvangen uit het coronanoodfonds van de Vlaamse Regering ter ondersteuning van de sectoren cultuur, jeugd en sport. De lokale overheden mogen vrij kiezen hoe ze het geld spenderen.

60 jaar Sjoenke

16/11/2020
21 april 1960: een belangrijke dag in de geschiedenis van Linkebeek. Toen, 60 jaar geleden, verscheen het eerste nummer van Sjoenke. Dat verdient een terugblik met enkele pioniers. We spraken met Alex Geysels, Anne Van Loey en Jozef ‘Jef’ Motté, drie (ex-)vrijwilligers in de redactieraad van Sjoenke

Nieuwe projecten Nederlands focussen op de vrije tijd

13/11/2020
Anderstalige kinderen die ook buiten de schoolmuren Nederlands oefenen, krijgen de taal veel sneller en beter onder de knie. En die kans moeten ze op zo veel mogelijk momenten krijgen.

Meer subsidies voor verenigingen

21/10/2020
Het gemeentebestuur trekt dit jaar 19.100 euro aan subsidies uit voor de verenigingen. Vorig jaar ging het om 16.700 euro. Door de stijging zien haast alle verenigingen hun subsidiebedrag toenemen.

Uitstel Wandelzoektocht

19/10/2020
Dat het door de coronacrisis moeilijke tijden zijn voor de horecasector is geen geheim. Doordat het Eestaminee de Moelie genoodzaakt is om de deuren een maand te sluiten moeten wij onze ‘Wandelzoektocht – Schatten van Linkebeek’ ook uitstellen.

Fotoreeks Kleurrijk Linkebeek

08/10/2020
Als Linkebeek in de nationale pers opduikt, gaat het vaak over communautaire spanningen of niet-benoemde burgemeesters. Inwoonster Patricia Grobben wilde dat zwart-witbeeld graag weerleggen. Voor haar opleiding fotografie ging ze in Linkebeek op zoek naar de meest kleurrijke voorgevels.

GC de Moelie ondersteunt verenigingen in coronatijden

07/10/2020
Dat het door corona moeilijke tijden zijn voor de cultuursector is geen geheim. Maar ook het verenigingsleven heeft sterk te lijden onder de regels en beperkingen die hun werking wordt opgelegd.

De rode draad in het leven van Pierre Fripiat

07/10/2020
Hoe drukker hoe beter, en hoe meer volk in de buurt, hoe meer hij zich in zijn element voelt. Pierre Fripiat kan en wil niet stilzitten. Op zijn 81e is hij nog volop bezig als verdeler van magazines én is hij vrijwilliger voor allerlei initiatieven met als leidraad: de sociale cohesie in Linkebeek

André Lerminiaux

07/10/2020
Achter het hardwerkende team van de Moelie en de Muse staat sinds jaar en dag een stuurgroep van elf vrijwilligers die hen met raad en daad bijstaan en mee nadenken over de koers die de Moelie moet varen. Maak kennis met lid André Lerminiaux.

LinkeBeer op de markt

17/09/2020
Linkebeek heeft sinds enkele maanden een eigen biertje. Twee van de bezielers, Lou Ryckaert en vader Yves, wonen zowaar in de voormalige brouwerij in de Brouwerijstraat. Ze hopen er op termijn het bier zelf te kunnen brouwen.

Eetstaminee de Moelie

16/09/2020
Aurore Lambele (22) en haar partner Raphael Sente (24) baten ongeveer een jaar Eetstaminee de Moelie uit. Hij staat in de keuken achter de kookpotten, zij zorgt voor een vlotte en vriendelijke bediening. Alles verliep goed, maar toen kwam corona.

Anne Tackoen en Marie Ronsse

14/09/2020
Bovenaan in de Hollebeekstraat – niet ver van de grens met Sint-Genesius-Rode – wonen overbuurvrouwen Anne Tackoen en Marie Ronsse. Twee warme, geëngageerde vrouwen die Linkebeek voor geen geld van de wereld nog willen verlaten.

GC de Moelie en Brusselse gemeenschapscentra bundelen krachten voor schoolprogrammatie

09/09/2020
Dit cultuurseizoen start de Moelie een unieke samenwerking met drie Brusselse evenknieën. Samen met Het Huys in Ukkel, Ten Weyngaert in Vorst en de Pianofabriek in Sint-Gillis werkte de Moelie een indrukwekkend aanbod voor scholen uit.

Verenigingsactiviteiten

08/09/2020
Benieuwd naar de activiteiten die de verenigingen op wekelijkse basis organiseren? Ontdek het overzicht met frequente activiteiten hier.

Sofie De Pauw

08/09/2020
Achter het team van de Moelie en de Muse staat sinds jaar en dag een stuurgroep. Elf vrijwilligers staan het centrum met raad en daad bij en denken mee na over de koers die de Moelie moet varen. De komende maanden schetst sjoenke een portret van de leden ervan. Sofie De Pauw geeft de aftrap.

GAMEN EN CHATTEN, OOK DIT IS GEMEENSCHAPSVORMING

01/07/2020
Gemeenschapsvorming via een onlinetool, werkt dat? Zeker en vast! De Moelie en Just4Fun bouwen samen aan een online gemeenschap rond gamen. We zoeken jongeren en geïnteresseerde volwassenen die het gamen in de vingers hebben en samen met anderen willen gamen.

Kleurrijk Linkebeek

22/06/2020
Als Linkebeek in de nationale pers opduikt, gaat het vaak over communautaire spanningen of niet-benoemde burgemeesters. Inwoonster Patricia Grobben wilde dat zwart-witbeeld graag weerleggen.

‘Focussen op wat lukt en kan’

17/06/2020
Het zeskoppige team van de Moelie is de motor van het gemeenschapscentrum. Hun gezicht kennen veel Linkebekenaren, maar wie zijn ze en waarom doen ze graag wat ze doen? Als laatste in het rijtje is Mark De Maeyer aan de beurt.

Schrijver Herman Teirlinck in Linkebeek en Beersel

13/06/2020
Aan het begin van de vorige eeuw had Linkebeek een grote aantrekkingskracht op kunstenaars. Een van die jonge artistieke talenten die zich kwamen vestigen, was Herman Teirlinck. Ruim vijftig jaar na zijn dood blijft de nalatenschap van deze veelzijdige taalvirtuoos levend.

Herman De Witte over zijn jeugd

11/06/2020
Herman De Witte, telg van de bekende bakkersfamilie Moorkens, trok meer dan dertig jaar geleden weg uit Linkebeek. Nu komt hij er nog zelden. Maar Herman denkt wel met weemoed terug aan zijn jaren als ‘mod’, toen hij met een flinke dosis attitude op de scooter door de Linkebeekse straten scheurde.

Bewegwijzerde wandeling in Linkebeek (5,7 km)

27/05/2020
Een aangename wandeling langs merkwaardige plekjes van Linkebeek.

Winnaar stemming kaftpapier Ezelsoor

26/05/2020
Heel wat kinderen van Linkebeek en omstreken konden zelf kaftpapier ontwerpen in het kader van de boekenkaftdag Ezelsoor die jaarlijks georganiseerd wordt door GC de Moelie.

Wat brengt cultuurseizoen 2020-2021?

25/05/2020
Het coronavirus heeft ons leven en ook de planning van GC de Moelie/Muse en GC de Boesdaalhoeve en CC de Meent grondig door elkaar geschud. Maar wees gerust, achter de schermen wordt hard gewerkt aan een alternatief programma zodat je dit najaar kan genieten van cultuur in jouw buurt.

Patrick Boon runt B&B in Portugal

18/05/2020
Het leven is een komen en gaan van mensen, onder meer door verhuizingen. Patrick Boon startte zijn levensverhaal in Linkebeek en settelde zich in 2014 in Portugal. Daar baat hij samen met zijn vrouw een B&B uit. Niet simpel in coronatijden.

Tinne Moorkens op kleuterstage in Senegal

18/05/2020
Derdejaarsstudente kleuteronderwijs Tinne Moorkens trok begin februari met vijf andere studenten naar Senegal voor een buitenlandse stage. Normaal zouden ze er tot begin april blijven, de coronaperikelen niet meegerekend.

Projectoproep oefenkansen Nederlands voor kinderen

15/05/2020
Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) doet een projectoproep naar lokale besturen om deze zomer en de volgende twee schooljaren taalstimulerende vrijetijdsinitiatieven te organiseren voor kinderen van wie de thuistaal niet het Nederlands is.

Fotoreeks Kleurrijk Linkebeek

14/05/2020
Als Linkebeek in de nationale pers opduikt, gaat het vaak over communautaire spanningen of niet-benoemde burgemeesters. Inwoonster Patricia Grobben wilde dat zwart-witbeeld graag weerleggen.

Voormalig café is geen erfgoed meer

14/05/2020
Langs het Gemeenteplein in Linkebeek worden nog maar twee gebouwen aanzien als erfgoed. Een voormalig café aan de overzijde van het gemeentehuis wordt van de lijst geschrapt.

Elkaar helpen in tijden van corona

13/05/2020
De coronacrisis vergt van iedereen de nodige inspanningen en aanpassingen. Van leerkrachten over verenigingen tot zelfstandigen. De golf van solidariteit en de onverdroten inzet van veel vrijwilligers brengen warmte in deze bizarre tijden.

Gemeenschapscentra in tijden van corona

04/05/2020
De cultuursector was half maart een van de eerste die op eigen initiatief maatregelen nam tegen het oprukkende coronavirus. Sindsdien volgen ook de gemeenschapscentra van de zes faciliteitengemeenten de richtlijnen van de overheid.

INFODAGEN LESSEN NEDERLANDS AUGUSTUS-SEPTEMBER

28/04/2020
In augustus en september zijn er opnieuw infodagen over de lessen Nederlands in onze regio.

Jeugd- en sportbeleidsplannen 2020-2025 goedgekeurd

23/04/2020
Vzw ‘de Rand’ voert het jeugd- en sportbeleid in die faciliteitengemeenten waar het gemeentebestuur dit niet opneemt. Het gaat om gemeenten die destijds geen jeugd- of sportbeleidsplan indienden en waar de voorziene middelen niet ingekanteld werden in het gemeentefonds.

Marco Schetgen en Philippe Thiéry

20/04/2020
Marco Schetgen (66) en Philippe Thiéry (62). Ooit waren ze elkaars schoonbroer. Vandaag zijn ze vooral vrienden. En twee Linkebekenaren in hart en nieren die graag tijd maken om bij Yvonne te praten over wat gisteren was, vandaag is en morgen kan worden.

Linkebeek in quarantaine

16/04/2020
Meer nog dan deze beelden hadden we met een recorder de stilte willen registreren, de rust. Soms aangenaam, soms ook wat dreigend. Het is maar hoe je ’t bekijkt.

Mensen uit Linkebeek

13/04/2020
Als Linkebeek in de nationale pers opduikt, gaat het vaak over communautaire spanningen of niet-benoemde burgemeesters. Inwoonster Patricia Grobben wilde dat zwart-witbeeld graag weerleggen.

Esther Boateng

09/04/2020
Het zeskoppige team van de Moelie is de motor van het gemeenschapscentrum. Hun gezicht kennen veel Linkebekenaren wellicht wel. Maar wie zijn ze en waarom doen ze graag wat ze doen? Sjoenke vroeg het dit keer aan Esther Boateng.

Virtuele recreatie voor jong en ouder

02/04/2020
Tijdens het thuiszitten, willen we natuurlijk ook ons publiek zowel cultureel als sportief prikkelen. Check hier het overzicht van de mogelijkheden:

Eddy Frans en Jo Van Vaerenbergh

31/03/2020
Nieuws uit eigen huis. Op 1 april gaat Jo Van Vaerenbergh aan de slag als nieuwe algemeen directeur van vzw ‘de Rand’. Hij neemt het roer over van Eddy Frans, die met pensioen gaat.

Meerjarenplannen goedgekeurd

25/03/2020
Net als de andere Vlaamse gemeenten hebben ook de faciliteitengemeenten hun meerjarenplannen ingediend. In die plannen doen de gemeentebesturen uit de doeken wat ze de komende jaren willen realiseren en hoe ze dat gaan betalen.

Fietsen met muziek

23/03/2020
Zondag 5 april is een hoogdag voor wielerliefhebbers, want dan wordt voor de 104e keer de Ronde van Vlaanderen gereden. Wie er na afloop een origineel vervolg aan wil breien, moet in Hoeve Holleken zijn.

Mensen uit Linkebeek

23/03/2020
Als Linkebeek in de nationale pers opduikt, gaat het vaak over communautaire spanningen of niet-benoemde burgemeesters. Inwoonster Patricia Grobben wilde dat zwart-witbeeld graag weerleggen.

Marc Veldeman over zijn vrijwilligerswerk bij Poverello

23/03/2020
De ene helft van het jaar woont Marc Veldeman in Linkebeek, de andere helft in Marcialla. Een dorpje in de buurt van Firenze, voor hem de hemel op aarde. Al was het maar omdat hij er zich dicht bij zijn helden uit de Romeinse oudheid voelt.

Gemeente geeft GEN geen groen licht

23/03/2020
Het gemeentebestuur van Linkebeek is niet van plan om de verdubbeling van spoorlijn 124 zomaar toe te staan. De Vlaamse overheid werkt momenteel aan een ruimtelijk uitvoeringsplan om de verbreding van de spoorweg én de aanleg van een fietssnelweg mogelijk te maken.

De taaliconen veranderen van stijl

16/03/2020
Vanaf 16 maart zien de taaliconen er helemaal anders uit. Ze zijn eenvoudiger en gebruiksvriendelijker.

‘Ik voetbal al mijn hele leven’

11/03/2020
Het zeskoppige team van de Moelie is de motor van het gemeenschapscentrum. Hun gezicht kennen veel Linkebekenaren wellicht wel. Maar wie zijn ze en waarom doen ze graag wat ze doen? Sjoenke vroeg het dit keer aan Dirk Craps.

Expo over impressionisme en fauvisme in de maak

09/03/2020
BEEcause lanceerde een oproep om impressionistische en fauvistische kunstwerken te mogen lenen voor een expo in Linkebeek. Die zal in het najaar plaatsvinden. Curator van dienst is Peter Vanruysseveldt.

Han, Erhan en Latif maken komisch theater voor anderstaligen

21/02/2020
GC de Lijsterbes presenteert begin deze maand de première van De leeuwen van Vlaanderen, een humoristische theatervoorstelling voor anderstaligen van comedians Han Coucke, Erhan Demirci en Latif Ait.

Tania Van der Sanden solo op het podium

17/02/2020
Actrice Tania Van der Sanden schitterde de voorbije jaren in tv-series als Vaneigens, In de gloria en Het eiland én op het podium met theater Malpertuis. De komende maanden gaat ze alleen de hort op met haar onewomanshow T.A.N.I.A.. Op 12 maart houdt ze halt in Linkebeek.

Teppe Daniels

14/02/2020
Al sinds een paar jaar wordt de Moelie af en toe overspoeld door gamefreaks van over heel België, door aspirant- techneuten en door jongeren die zich gewoon willen amuseren met nieuwe technieken. De ‘dader’ van zo veel leuks: Teppe Daniels.

Appartementen in café aan station

11/02/2020
Het Grand Café de la Gare aan het station van Linkebeek wordt omgevormd tot appartementen en een doktersruimte. Het is niet de eerste bekende horecazaak in de kleine faciliteitengemeente die een woonfunctie krijgt.

‘Buurtpark kan mensen inspireren’

10/02/2020
Een buurtpark in het gehucht Holleken is het eerste resultaat van het lidmaatschap van de gemeente Linkebeek van het Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei. Het parkje moet mensen en dieren aantrekken.

Pascale Leemans

07/02/2020
Het zeskoppige team van de Moelie is de motor van het gemeenschapscentrum. Hun gezicht kennen veel Linkebekenaren wellicht wel. Maar wie zijn ze en waarom doen ze graag wat ze doen? Sjoenke vroeg het dit keer aan Pascale Leemans.

Mensen uit Linkebeek

07/02/2020
Als Linkebeek in de nationale pers opduikt, gaat het vaak over communautaire spanningen of niet-benoemde burgemeesters. Inwoonster Patricia Grobben wilde dat zwart-witbeeld graag weerleggen.

Informatie uit de gemeente

07/02/2020
Volgens de besluiten van het Vlaams Gewest keurden gemeenteraad en OCMW-raad op 16 december het eerste gezamenlijke meerjarenplan goed voor de komende vijf jaar. Dat is tot eind 2025, een jaar na de volgende gemeenteraadsverkiezingen.

Walter Baele rijgt hoogtepunten aan elkaar

09/01/2020
Ruim drie decennia tovert Walter Baele de kleurrijkste personages uit zijn hoed. Wie die typetjes nog eenmaal wil bewonderen, kan dat in Best of Baele. De voorstelling is een voorlopig slotstuk van 35 jaar eigenzinnige alterego’s.

Linkebeek Hockey Club

09/01/2020
Het terrein van de hockeyclub van Linkebeek ligt vrij discreet verscholen achter Hoeve Holleken, midden tussen het groen. Een discrete handwijzer zet je op de goede weg naar de accommodatie, maar als je niet oplet, loop je er zo voorbij.

Tweede filmpje voor sportclubs klaar

12/12/2019
Vzw ‘de Rand’ lanceert het tweede filmpje voor de campagne Boest! – samen scoren met Nederlands. Het tweede filmpje helpt trainers en bestuurders om nieuwe leden te verwelkomen in hun club, ook als Nederlands niet hun moedertaal is.

Danny Gisgand

10/12/2019
Het zeskoppige team van de Moelie is de motor van het gemeenschapscentrum. Hun gezicht kennen veel Linkebekenaren wellicht wel. Maar wie zijn ze en waarom doen ze graag wat ze doen? Sjoenke vroeg het dit keer aan Danny Gisgand.

20 jaar bloemenzaak Senteurs et Couleurs

10/12/2019
Hans Berghmans en Mark Labasse baten al twintig jaar hun eigen bloemenwinkel uit in de schaduw van de Sint-Sebastiaanskerk. Aan stoppen denken ze niet. ‘Het is vaak hard werken, maar we doen het graag.’

Kookboek in eenvoudig Nederlands

27/11/2019
Naar aanleiding van 5 jaar Cuisine Mundial verscheen een kookboek in eenvoudig Nederlands, met recepten uit 20 verschillende landen.

Ilke Weyers

15/11/2019
Het zeskoppige team van de Moelie is de motor van het gemeenschapscentrum. Hun gezicht kennen veel Linkebekenaren wellicht wel. Maar wie zijn ze en waarom doen ze zo graag wat ze doen? Sjoenke vroeg het hen één voor één. Ilke Weyers geeft de aftrap.

Broers Stassen over Linkebeek

14/11/2019
De broers Stassen. Drie verschillende persoonlijkheden, maar één ding hebben ze gemeen: hun liefde voor Linkebeek. ‘Waar we ook wonen, onze ziel bevindt zich in Linkebeek.’

Huisarts Margo Enhus na 40 jaar met pensioen

12/11/2019
In het voorjaar van 1979 kwam Margo Enhus tijdens haar laatste jaar geneeskunde in Linkebeek terecht om stage te lopen in het gezondheidscentrum bij Maurice Theunissen. Aan het einde van de zomer ging ze er vast aan de slag als huisarts.

Taalbarometer in faciliteitengemeenten

11/10/2019
Ondanks de sterke instroom van anderstaligen is de kennis van het Nederlands in de Vlaamse Rand de voorbije vijf jaar niet noemenswaardig gedaald. Tot die conclusie komt de tweede Taalbarometer over de Vlaamse Rand. Opmerkelijk: in de faciliteitengemeenten neemt de kennis van het Nederlands toe.

Freddy Vandecasserie over zijn liefde voor de keuken

08/10/2019
De naam Freddy Vandecasserie is onlosmakelijk verbonden met die van het Brusselse restaurant La Villa Lorraine, dat in zijn gloriedagen drie Michelinsterren op zijn palmares kon schrijven. Daarnaast gaf Vandecasserie zijn keukenkunsten jarenlang door aan de mannen van de Linkebeekse kookclub.

Terugblik KALM

08/10/2019
Op woensdag 19 september bracht KALM met 13 personen een bezoek aan het AfricaMuseum in Tervuren. Dat werd in december van vorig jaar feestelijk geopend na een ingrijpende renovatie van vijf jaar.

Maak kennis met Margot Otten

08/10/2019
Margot Otten ken je misschien als ankervrouw van BRUZZ. Of als meisje dat opgroeide in Linkebeek. Maar wist je ook dat ze haar hart verloren heeft in de weidse velden van Michigan?

Wandelen op de grens tussen Linkebeek en Ukkel

06/10/2019
Tijdens deze wandeling kiezen we voor ongekende plekjes dichter bij huis.

Vzw ‘de Rand’ geeft sportclubs een Boest!

19/09/2019
Vzw ‘de Rand’ lanceert een nieuwe campagne om sportclubs te ondersteunen. Vandaag zijn een eerste filmpje de website, een campagneaffiche en een stickervel met tips klaar.

Schooldirecteurs in de kijker

16/09/2019
1 september ligt achter ons. Leerkrachten en leerlingen vinden stilaan hun schoolroutine terug en de directeurs werken hard om alles in goede banen te leiden. Tijd voor een gesprek met Virginie Delaunoy en Erik Chabert. Ontdek wat zij antwoorden op dezelfde vragen.

Oldtimers kijken en testen

12/09/2019
Liefhebbers van oldtimers kunnen op zondag 22 september vanaf 11 uur naar Hoeve Holleken afzakken voor de tweede Vintage Day, met een tentoonstelling van oude wagens en motorfietsen. Een van de exposanten is Jean-Paul Bergmans. Hij zal er zijn met zijn NSU 1200c.

‘De herstellers zijn de onmisbare schakels’

12/09/2019
Het zevende seizoen van het Repair Café in Linkebeek gaat op 29 september van start. De tomeloze inzet van de vrijwilligersploeg maakt dat zowat driekwart van de binnengebrachte voorwerpen na de herstelling aan een tweede leven kunnen beginnen.

Foto-expo Patricia Grobben

01/09/2019
In september kan je in de Moelie de expo Portretten van Patricia Grobben bewonderen, waarbij de kleurrijke Linkebeekse huizen en hun bewoners centraal staan. ‘De kleuren stralen zoveel positieve energie uit. Dat kleurrijke en positieve facet van Linkebeek wilde ik op foto vastleggen.’