submenu

nieuws

Renelde en Patrick treden samen op als clowns

22/10/2021
‘Een rendez-vous met de vreugde.’ Daarvoor ben je bij Renelde en Patrick aan het juiste adres. Al meer dan 30 jaar beheerst dit koppel de kunst om als clowns een streepje vreugde in het leven van zieke kinderen en hun omgeving te brengen. ‘Wij creëren ruimte, waar je dacht dat er geen meer was.’

Sportjournalist Ruben Van Gucht op het podium

19/10/2021
In zijn theatershow ‘Sportman II’ zoekt VRT-journalist Ruben Van Gucht naar interessante sportverhalen van grote en kleine kampioenen. Aan de hand van legendarische uitspraken van collega’s gaat hij in op de stiel van de sportjournalistiek.

Tina Deneyer

15/10/2021
Achter het hardwerkende team van de Moelie en de Muse staat sinds jaar en dag een stuurgroep. Elf vrijwilligers staan hen bij met raad en daad en denken mee na over de koers die de Moelie moet varen. Sjoenke schetst een portret van de leden ervan. Maak kennis met Tina Deneyer.

Het grote dierenhart van Mandy Ammann

12/10/2021
Zorgen voor dieren. Dat is wat Mandy Ammann (28) gelukkig maakt. Vijf keer per week trekt ze naar een weide in de buurt van Hoeve Holleken om haar paard en zijn drie kleine vrienden te vertroetelen.

Angèle Vandenbrande

08/10/2021
Al bijna vijf jaar woont Angèle Vandenbrande, die nu 98 is, in woonzorgcentrum Orelia Ter Beuken in Alsemberg. ‘Ik was hier een van de eerste bewoners’, zegt de kranige dame trots. ‘Ik woon dan ook in kamer nummer 1. De eerste twee weken was het aanpassen, maar ik heb snel mijn draai gevonden.’

GC de Moelie & Eetstamineé de Moelie tijdelijk gesloten

23/09/2021
Wegens covid 19 besmettingen van meerdere werknemers van de Moelie, dient het centrum noodgedwongen de deuren te sluiten tot en met zondag 3 oktober 2021. Op maandag 4 oktober zijn wij weer open en kunnen alle activiteiten opnieuw opstarten.

Expo Rondom het Brabants fauvisme

21/09/2021
Het Brabants fauvisme én Linkebeek. Die twee zullen altijd met elkaar verbonden blijven. Want de creatieve energie die de fauvisten 100 jaar geleden hier samenbracht, is nog altijd actief.

Pat Van Hemelrijck laat Zennebiest los

16/09/2021
Tijdens de rommelmarkt op zondag 10 oktober strijkt ‘De Zennebiest’ van Pat Van Hemelrijck en zijn theatergezelschap het Alibicollectief neer in het centrum van Linkebeek.

Sébastien Lemaire leidt het ensemble A Più Voci

15/09/2021
Vier mannenstemmen die met de tijd zo in elkaar vervlochten raakten dat ze als een ‘sound from heaven’ zijn gaan klinken? Welkom bij A Più Voci. Een ensemble dat vanop aarde, onder leiding van Sébastien Lemaire, klanken voor de eeuwigheid produceert.

Ploegbaas Axel de Grave

13/09/2021
De gemeentearbeiders houden dagelijks de gemeente schoon en doen veel meer dan we op het eerste gezicht denken. Emile Demel en Pilippe Vanderdonckt deden hun verhaal al in sjoenke. Deze maand sluit ploegbaas Axel de Grave de portretreeks van onze arbeiders af.

Hoe zou het zijn met … René Sermon?

10/09/2021
Als de dag is aangebroken waarop thuis wonen niet meer mogelijk is, is een verblijf in een woonzorgcentrum vaak een noodzakelijke stap. Sjoenke zoekt in deze nieuwe rubriek uit hoe het met deze mensen is. Want uit het oog is niet uit het hart. Starten doen we met René Sermon.

Judoclub Linkebeek stopt na bijna veertig jaar

09/09/2021
Droevig nieuws uit het Linkebeekse verenigingsleven: Judoclub Linkebeek houdt er mee op. De sportclub die veel Linkebekenaren nauw aan het hart ligt, was bijna vier decennia een vaste waarde in het Linkebeekse verenigingsleven. Sjoenke blikt terug met de vrijwilligersploeg achter de club.

EXPO PATACORONIA

04/09/2021
EXPO PATACORONIA van de FUNDACION PATAGONISTA in het PAMUDOKU

Eindelijk! Een nieuw seizoen.

19/08/2021
Terug genieten van cultuur. Wij maken ons alvast klaar om er opnieuw in te vliegen. We zijn #eindelijk aan de nieuwe patatjes!

Provincie vernieuwt fietsnetwerk Groene Gordel

28/06/2021
Toerisme Vlaams-Brabant heeft het fietsnetwerk Groene Gordel volledig vernieuwd. Er is nieuwe bewegwijzering geplaatst en er zijn extra trajecten en knooppunten gemaakt, ook in de faciliteitengemeenten. Een fietstoertje op maat uitstippelen in en rond de zes is nu makkelijker dan ooit.

Magali Vanherenthals over haar schilderwerken

22/06/2021
‘De natuur liegt niet.’ Evenmin doen de schilderijen van Magali Vanherenthals dat. Welke waarheden de Linkebeekse kunstenares ons met haar werken wil meegeven? ‘Blijf vooral verwonderd kijken.’

Coronaproof initiatieven

21/06/2021
Door de coronacrisis waren onze centra lange tijd gesloten. Geen bezoekers, geen voorstellingen, geen activiteiten ... En toch hebben we niet stilgezeten! We stampten met succes enkele coronaproof initiatieven uit de grond. Bekijk ze hier!

Flavoriawandeling

20/06/2021
Op zondag 20 juni wordt Linkebeek omgetoverd tot één grote open tuin waarin allerlei kunstvormen tijdelijk als paddenstoelen uit de grond schieten. Het parcours van Flavoria Tuinen is 5 kilometer lang en zit boordevol verrassingen. Wij onthullen er in sjoenke twee: dat van Théatre du Tilleul en Pikz

Gemeentearbeider Philippe Vanderdonckt

18/06/2021
De gemeentearbeiders houden dagelijks de gemeente schoon en doen veel meer dan we op het eerste gezicht denken. Vorige maand bracht Emile Demel zijn verhaal in sjoenke. Deze maand geeft hij de vertelfakkel door aan Philippe Vanderdonckt.

Nathalie Nicholls alias Nanou

16/06/2021
Wie Nathalie Nicholls alias Nanou ziet, ziet haar honden. De vrolijke dame uit Linkebeek is altijd in het gezelschap van Jam en Cawed. En op weekdagen is ook Ruxxa van de partij, de hond van een vriend.

Yolande Berghmans

10/06/2021
Achter het hardwerkende team van de Moelie en de Muse staat sinds jaar en dag een stuurgroep. Elf vrijwilligers staan hen met raad en daad bij en denken mee na over de koers die de Moelie moet varen. Maak kennis met Yolande Berghmans.

Eetstaminee de Moelie weer open

09/06/2021
De vernieuwde Eetstaminee de Moelie kon maandag 10 mei na een coronasluiting van vele maanden opnieuw de deuren openen. Uitbaters Raphaël Sente en Aurore Lambelé mochten wel enkel buiten op het terras klanten verwelkomen. Dat werd volledig heraangelegd om meer ruimte en comfort te hebben.

NIEUW SEIZOEN 2021-2022

08/06/2021
Samen met GC de Boesdaalhoeve, GC de Muse en CC de Meent, onze partners van 'Iedereen BUURT-abonnee', werkten we achter gesloten deuren hard aan het nieuwe cultuurseizoen 2021-2022. We kijken er enorm naar uit om elkaar op een veilige manier te ontmoeten en samen met jou te genieten van cultuur.

Gezocht: gemachtigde opzichters!

25/05/2021
Een veilige schoolomgeving belangrijk? Absoluut. Volg de opleiding tot gemachtigd opzichter en help kinderen heelhuids de straat over tot aan hun schoolpoort.

Faciliteitengemeenten krijgen vacatures moeilijk ingevuld

18/05/2021
De geschikte kandidaat voor een job vinden, is voor veel bedrijven en organisaties de laatste jaren een flinke uitdaging. Voor de gemeentebesturen van de faciliteitengemeenten is dat nog een stuk moeilijker. Zij moeten opboksen tegen de privésector én vooroordelen.

Erik Chabert

18/05/2021
Achter het hardwerkende team van de Moelie en de Muse staat sinds jaar en dag een stuurgroep. Elf vrijwilligers staan hen met raad en daad bij en denken mee na over de koers die de Moelie moet varen. Sjoenke schetst een portret van de leden ervan. Dit keer is Erik Chabert aan de beurt.

Bremhof

18/05/2021
Vorige maand begonnen we onze verkenningstocht door Linkebeek in de Esselaar. We blijven in de buurt, want dit keer nemen we het Bremhof onder de loep. Daar staan 15 woningen die door het OCMW verhuurd worden.

Linkebeek Legends verenigt jongeren in moeilijke tijden

18/05/2021
In een tijd waarin sport- en cultuurevenementen stilliggen door de coronapandemie gaan mensen op zoek naar nieuwe vormen van sociaal contact en entertainment. Bij Linkebeek Legends, een online e-sportteam, vinden jongeren uit Linkebeek en omstreken elkaar online.

Yannick Lefebure over haar papegaai

17/05/2021
Al 15 jaar lang kleurt Pepito het leven van Yannick Lefebure en haar man. Samen met hun grijze papegaai wonen ze in het Kerkveld. ‘Pepito is voor ons een volwaardig lid van het gezin’, zegt Yannick.

Patrice Michaux over het contrast in zijn beelden

12/05/2021
‘Contrasted world’. Zo zou de foto-expo van Patrice Michaux geheten hebben als het Kunstenaarsparcours in Linkebeek zou zijn doorgegaan. Maar door de beperkende coronamaatregelen is beslist om het parcours te verdagen naar het najaar. Niettemin blijft het boeiende gesprek met Patrice overeind.

Eetcafé de Moelie volledig vernieuwd

11/05/2021
Vzw ‘de Rand’ heeft de gedwongen sluiting van het eetcafé van GC de Moelie aangegrepen om het een stevige make-over te geven. De voorbije maanden is er hard gewerkt om zowel de binnen- als de buitenkant van de horecazaak grondig te renoveren.

Gemeentearbeider Emile Demel

06/05/2021
De gemeentearbeiders houden dagelijks de gemeente schoon en doen veel meer dan we op het eerste gezicht denken. Sjoenke zocht en vond drie arbeiders met een verhaal. Emile Demel bijt de spits af.

Marleen De Schepper

27/04/2021
Achter het hardwerkende team van de Moelie en de Muse staat sinds jaar en dag een stuurgroep. Elf vrijwilligers staan hen met raad en daad bij en denken mee na over de koers die de Moelie moet varen. Sjoenke schetst een portret van de leden ervan. Maak kennis met Marleen De Schepper (69).

Maak een covidschrikker voor Flavoria

22/04/2021
Op zondag 20 juni organiseert BEEcause onder leiding van curator Pat Van Hemelrijck Flavoria tuinen / Les jardins de Flavoria. Die dag kan je over een parcours van ongeveer 5 km wandelen door de tuinen van Flavoria.

Op tocht in de Esselaar

13/04/2021
Linkebeek heeft veel mooie plekjes. Die zijn voldoende bekend. In deze nieuwe reeks gaan we op verkenning in gewone buurten en straten. Want ook daar valt van alles over te vertellen. We beginnen onze tocht in de Esselaar.

Postkaartenwedstrijd

12/04/2021
Op de schouw, aan de keukenmuur of tussen de pagina’s van een boek duiken ze op: de postkaarten. Souvenirs van reizen, beelden van ergens ver weg. Zelden tonen ze wat vlakbij is. En als we ergens toch een postkaart van thuis hebben, is dat er eentje uit een andere tijd.

Mariette Wennmacher kijkt uit naar het Kunstenaarsparcours

09/04/2021
Tijdens het laatste weekend van mei en het eerste van juni vindt de 13e editie van het Kunstenaarsparcours plaats in Linkebeek, Drogenbos en Ukkel. Linkebeek levert dit jaar een recordaantal deelnemers, tot grote tevredenheid van schepen van Cultuur en medeorganisator Mariette Wennmacher.

Paasvakantie

29/03/2021
Wij gaan er even tussenuit! Terug telefonisch en via mail bereikbaar vanaf maandag 12/04.

Mine Loeckx

24/03/2021
Mine Loeckx (86) werd geboren in Drogenbos, bracht meer dan 70 jaar door in Beersel en woont inmiddels 12 jaar in Linkebeek. Ongeveer 10 jaar geleden kreeg ze op haar appartement het gezelschap van Fifi. Het was liefde op het eerste gezicht.

Wijk-werkers vervangen politiemensen aan schoolpoort

18/03/2021
De tijd dat er voor en na schooltijd altijd een of meerdere politiemensen aan de schoolpoort stonden, lijkt voorgoed voorbij. Op de lokale veiligheidsraad vorig jaar kreeg burgemeester Yves Ghequiere te horen dat schooltoezicht niet meer tot de prioritaire taken van de politie behoort.

Peter Aelvoet

16/03/2021
Achter het hardwerkende team van de Moelie en de Muse staat sinds jaar en dag een stuurgroep. Elf vrijwilligers staan hen met raad en daad bij en denken mee na over de koers die de Moelie moet varen. Sjoenke schetst een portret van de leden ervan. Maak kennis met Peter Aelvoet.

Fotoreeks Kleurrijk Linkebeek

15/03/2021
Als Linkebeek in de nationale pers opduikt, gaat het vaak over communautaire spanningen of niet-benoemde burgemeesters. Inwoonster Patricia Grobben wilde dat zwart-witbeeld graag weerleggen.

Huisdokters vragen inwoners om zich te laten vaccineren

12/03/2021
Met een brief roepen dertien huisartsen de Linkebeekse bevolking op om zich te laten vaccineren. De brief, die met steun van het gemeentebestuur is verspreid, is er gekomen na de vele vragen over het coronavaccin die de huisdokters de laatste tijd krijgen.

De familie Vankelegom

10/03/2021
Vankelegom en Linkebeek. Twee woorden die aan elkaar gelinkt zijn. In de eerste plaats omdat het transportbedrijf Vankelegom hier zijn roots heeft. Maar misschien nog meer omdat de familie Vankelegom Linkebeek – waar ze ook wonen – een warm hart blijft toedragen.

FLAVORIA

01/03/2021
Op zondag 20 juni 2021 organiseert BEEcause* onder leiding van curator PAT Van Hemelrijck FLAVORIA TUINEN. Op die dag wandelen we in de tuinen van Flavoria. Meer zelfs, op die dag is Linkebeek één open tuin, namelijk Flavoria.

Fotoreeks Kleurrijk Linkebeek

23/02/2021
Als Linkebeek in de nationale pers opduikt, gaat het vaak over communautaire spanningen of niet-benoemde burgemeesters. Inwoonster Patricia Grobben wilde dat zwart-witbeeld graag weerleggen. Ze ontdekte dat er achter die gekleurde gevels stuk voor stuk boeiende mensen wonen.

Joëlle Grimmeau

16/02/2021
Achter het hardwerkende team van de Moelie en de Muse staat sinds jaar en dag een stuurgroep. Elf vrijwilligers staan hen bij met raad en daad en denken mee na over de koers die de Moelie moet varen. Sjoenke schetst een portret van de leden ervan. Maak kennis met Joëlle Grimmeau.

Extra oefenkansen Nederlands in de vrije tijd

10/02/2021
Sinds oktober maakt Jasmine Huttener deel uit van het taalpromotieteam van vzw ‘de Rand’. Onder de noemer ‘Samen scoren met Nederlands in de zes’ wil ze anderstalige kinderen in hun vrije tijd zo veel mogelijk oefenkansen Nederlands bieden. In Drogenbos zijn de eerste initiatieven van start gegaan.

Pat Van Hemelrijck: met pensioen maar vol plannen

10/02/2021
Nu de artistieke duizendpoot met pensioen is, wil theatermaker Pat Van Hemelrijck de banden met Linkebeek opnieuw aanhalen. De plek waar hij al 35 jaar woont, krijgt een belangrijke rol in zijn nieuwe kunstprojecten.

In gesprek met burgemeester Yves Ghequiere

08/02/2021
Yves Ghequiere (58) is nu twee jaar burgemeester van Linkebeek. De resterende vier jaar is het behoud van de goede verstandhouding tussen de gemeenschappen en van het groene karakter van de gemeente voor hem prioritair. ‘Het GEN-project is en wordt het moeilijkste dossier.

Digitaal communiceren

18/12/2020
De gemeenschapscentra van vzw 'de Rand' geven verenigingen graag tips over hoe ze digitaal contact houden met hun leden.

Fotoreeks Kleurrijk Linkebeek

14/12/2020
Als Linkebeek in de nationale pers opduikt, gaat het vaak over communautaire spanningen of niet-benoemde burgemeesters. Inwoonster Patricia Grobben wilde dat zwart-witbeeld graag weerleggen. Voor haar opleiding fotografie aan CVO Brussel campus COOVI ging ze in Linkebeek op zoek naar de meest kleurr

Kerststallenzoektocht

10/12/2020
Om tijdens de eerste lockdown wat frisse lucht op te snuiven, ging je misschien ook op zoek naar de knuffelberen die heel wat mensen achter hun raam hadden gezet. In navolging van die actie organiseert de parochiale federatie Alsemberg nu een kerststallenzoektocht.

Spreuken voor mentale gezondheid

08/12/2020
Op de etalages en ramen van ruim veertig handelszaken, openbare gebouwen en instellingen in Linkebeek zijn sinds begin oktober opvallende spreuken te lezen. Die werden aangebracht door achttien plaatselijke kunstenaars op vraag van de gemeente, het OCMW en LOGO Zenneland.

Coronawaardebon geldig in handelszaken

08/12/2020
Elk huishouden in Linkebeek kreeg van de gemeente coronawaardebonnen thuis in de bus. Ieder gezin heeft vier bonnen van vijf euro gekregen, die het bij de lokale handelaars kan besteden. Met deze actie hoopt het gemeentebestuur de lokale handel te ondersteunen tijdens deze ongeziene coronacrisis.

Fotoreeks Kleurrijk Linkebeek

25/11/2020
Als Linkebeek in de nationale pers opduikt, gaat het vaak over communautaire spanningen of niet-benoemde burgemeesters. Inwoonster Patricia Grobben wilde dat zwart-witbeeld graag weerleggen.

Verenigingen krijgen geld uit coronanoodfonds

17/11/2020
Welgeteld 40.651,13 euro heeft de gemeente ontvangen uit het coronanoodfonds van de Vlaamse Regering ter ondersteuning van de sectoren cultuur, jeugd en sport. De lokale overheden mogen vrij kiezen hoe ze het geld spenderen.

60 jaar Sjoenke

16/11/2020
21 april 1960: een belangrijke dag in de geschiedenis van Linkebeek. Toen, 60 jaar geleden, verscheen het eerste nummer van Sjoenke. Dat verdient een terugblik met enkele pioniers. We spraken met Alex Geysels, Anne Van Loey en Jozef ‘Jef’ Motté, drie (ex-)vrijwilligers in de redactieraad van Sjoenke

Nieuwe projecten Nederlands focussen op de vrije tijd

13/11/2020
Anderstalige kinderen die ook buiten de schoolmuren Nederlands oefenen, krijgen de taal veel sneller en beter onder de knie. En die kans moeten ze op zo veel mogelijk momenten krijgen.

Meer subsidies voor verenigingen

21/10/2020
Het gemeentebestuur trekt dit jaar 19.100 euro aan subsidies uit voor de verenigingen. Vorig jaar ging het om 16.700 euro. Door de stijging zien haast alle verenigingen hun subsidiebedrag toenemen.

Uitstel Wandelzoektocht

19/10/2020
Dat het door de coronacrisis moeilijke tijden zijn voor de horecasector is geen geheim. Doordat het Eestaminee de Moelie genoodzaakt is om de deuren een maand te sluiten moeten wij onze ‘Wandelzoektocht – Schatten van Linkebeek’ ook uitstellen.

Fotoreeks Kleurrijk Linkebeek

08/10/2020
Als Linkebeek in de nationale pers opduikt, gaat het vaak over communautaire spanningen of niet-benoemde burgemeesters. Inwoonster Patricia Grobben wilde dat zwart-witbeeld graag weerleggen. Voor haar opleiding fotografie ging ze in Linkebeek op zoek naar de meest kleurrijke voorgevels.

GC de Moelie ondersteunt verenigingen in coronatijden

07/10/2020
Dat het door corona moeilijke tijden zijn voor de cultuursector is geen geheim. Maar ook het verenigingsleven heeft sterk te lijden onder de regels en beperkingen die hun werking wordt opgelegd.

De rode draad in het leven van Pierre Fripiat

07/10/2020
Hoe drukker hoe beter, en hoe meer volk in de buurt, hoe meer hij zich in zijn element voelt. Pierre Fripiat kan en wil niet stilzitten. Op zijn 81e is hij nog volop bezig als verdeler van magazines én is hij vrijwilliger voor allerlei initiatieven met als leidraad: de sociale cohesie in Linkebeek

André Lerminiaux

07/10/2020
Achter het hardwerkende team van de Moelie en de Muse staat sinds jaar en dag een stuurgroep van elf vrijwilligers die hen met raad en daad bijstaan en mee nadenken over de koers die de Moelie moet varen. Maak kennis met lid André Lerminiaux.

LinkeBeer op de markt

17/09/2020
Linkebeek heeft sinds enkele maanden een eigen biertje. Twee van de bezielers, Lou Ryckaert en vader Yves, wonen zowaar in de voormalige brouwerij in de Brouwerijstraat. Ze hopen er op termijn het bier zelf te kunnen brouwen.