Gemeenschapskrant

Samenwerking tussen GC de Muse en GC de Moelie

06/09/24

Mikoyan Lamonte stafmedewerker in GC de Muse en collega Dirk Craps van GC de Moelie stemmen hun aanbod op elkaar af. ‘Onze centra liggen 2,5 km van elkaar. Die afstand kan je makkelijk overbruggen.’ Dit najaar richten de twee centra hun schijnwerpers op kinderen.

Mikoyan en Dirk
© Tine De Wilde

Tot vorig schooljaar kon je in de gemeentelijke feestzaal van Drogenbos terecht voor enkele familievoorstellingen, daar is de Muse mee gestopt. Op dit moment heeft het centrum dus geen eigen podiumprogrammatie meer. ‘Wie van theater houdt, kan wel in de Moelie terecht, waar we dit seizoen vier familievoorstellingen spelen’, zegt Dirk.

Zomerschool

GC de Muse zal focussen op kinderen op een andere manier. ‘Vanuit GBS De Wonderwijzer krijgen we de vraag om te blijven inzetten op de taalondersteuning van kinderen, omdat het Nederlands van kinderen die deelnemen aan onze activiteiten echt een boost krijgt. Daar helpen we met plezier aan mee’, zegt Mikoyan.

De zomerschool is daar een gevolg van. De zomerschool vond deze zomer twee weken plaats, alternerend in Drogenbos en Linkebeek. De organisatie lag in handen van de Muse en de Moelie.

Vzw De Horizon stond in voor de begeleiding. Mikoyan: ‘Op vraag van de school lag de focus op taal, maar we besteedden ook aandacht aan ‘wereldoriëntatie’, met een focus op dieren en de natuur. De helft van de tijd ging naar klassikaal leren. De rest ging naar activiteiten rond sport, media en zelfontplooiing. ‘Er zijn kinderen die zonder dergelijke initiatieven twee maanden geen woord Nederlands horen. We merken dat we hen hiermee echt vooruithelpen’, aldus Mikoyan.

Dirk: ‘Tijdens onze schoolvoorstellingen in de Moelie merken we dat het niveau van het Nederlands bij de kinderen achteruitgaat. Daarom is het belangrijk dat ouders hun kinderen ook buiten de schooluren in contact brengen met het Nederlands.’

Van kleuter- naar kadeeclub

Op woensdag 11 september gaat in Drogenbos de kleuterclub van start. Die krijgt dit najaar een nieuwe invulling. Onder de noemer Kadeeclub kunnen kinderen uit de tweede en derde kleuterklas elke woensdagnamiddag (behalve tijdens de schoolvakanties) voortaan 2 uur in de Muse terecht voor activiteiten rond onder meer sport en wetenschap. Kinderen die in GBS De Wonderwijzer naar school gaan, worden opgehaald in de buitenschoolse opvang. ‘Onze begeleiders brengen de kinderen na de activiteit – indien nodig – zelfs terug naar school. Zo willen we het de ouders makkelijker maken. Je kan je kleuter ook afzetten in de Muse. De activiteiten zijn in het Nederlands, maar dit is geen specifieke taalactiviteit. Het is dus vooral een mooie oefenkans voor wie weinig Nederlands kent, maar even fijn voor kleuters van wie de moedertaal Nederlands is’, aldus Mikoyan.

Activiteiten na schooltijd

Na de herfstvakantie kunnen kinderen van GBS De Wonderwijzer deelnemen aan zes workshops rond STEM en wetenschap. Daaropvolgend kunnen kinderen elke donderdag – tussen de herfst- en de kerstvakantie – deelnemen aan workshops, meteen na schooltijd. Die vinden plaats op school, maar worden georganiseerd in samenwerking met de Muse.

Kunstendag

Op zondag 17 november organiseren de Muse, de Moelie, de Boesdaalhoeve en de Meent samen de Kunstendag voor kinderen. Elk jaar vindt de Kunstendag in een andere gemeente plaats. Dit jaar is het FeliXart Museum het vertrekpunt voor heel wat activiteiten. ‘Zowel in het museum als in de bijhorende hoeve en tuin plannen we heel wat leuks rond kunst en wetenschappen’, belooft Mikoyan. ‘Het programma vind je binnenkort op onze website.’

Tekst: Veerle Weeck
Foto: © Tine De Wilde
Uit: sjoenke september 2024

Meer nieuws